Therapie
Fysiotherapie
“Centraal bij ons staat het bieden van persoonlijke meerwaarde.”
Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen en hart kunnen worden behandeld. Het kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, ouderdom of opgedaan tijdens het werk. Daarnaast kunnen klachten ontstaan zijn door een ongeval of ziekte.
Fysiotherapie Poeldijk behandelt de pijnlijke weefselstructuren, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, advisering en/of begeleiding. Hiermee proberen wij de functie van het bewegingsapparaat zodanig te verbeteren dat een normale houding en beweging weer mogelijk is.
Kortom, wij zullen samen met u werken aan een verbeterde totale belastbaarheid. Uit ervaring weten wij hoe dit het beste kan worden opgebouwd. Oefendiscipline en verantwoording voor eigen functioneren zal hierbij ook worden benadrukt.
Ons aanbod
Medical taping
Dry needling
Kaaktherapie
Ex Covid-19
Manuele therapie
Naast fysiotherapeut zijn wij, Michel, René Tessa en Twan ook manueel therapeut. Dit betekent dat wij hiervoor de specialistische opleiding hebben gevolgd. Door deze opleiding hebben wij extra kennis opgedaan van en over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam. Hierdoor kunnen wij de oorzaak van klachten beoordelen, vooral als die te maken hebben met de wervelkolom. Klachten die behandeld kunnen worden door ons als manueel therapeut zijn onder meer:
- Hoofdpijn en nekpijn, vaak in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nekklachten en schouderklachten, met uitstraling naar de armen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met pijn in de ribben of borst
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Duizeligheid bij het bewegen van de nek
- Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekpijn
- Heupklachten
De beweeglijkheid van vastzittende gewrichten kan snel worden vergroot door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. De pijn zal afnemen en de beweging van de gewrichten zal verbeteren.
Groepstraining
Wanneer je deelneemt aan onze groepstraining krijg je een persoonlijk, op maat gemaakt trainingsprogramma. Het is geschikt voor mensen met specifieke klachten of voor mensen die geen klachten hebben maar preventief willen trainen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut train je op een verantwoorde manier je lichaam. Je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren en je leert beter om te gaan met je blessure of aandoening. Met deze training verminderen de klachten of worden ze zelfs geheel verholpen. Er wordt tijdens de training rekening gehouden met de belastbaarheid van je lichaam en individuele blessures. Een fysiotherapeut begeleidt de groep en zorgt voor een geleidelijke opbouw van je trainingsprogramma. Op deze manier voorkom je dat klachten terugkomen of dat je ze krijgt. Dit geldt zowel op korte als op lange termijn.
Voor wie is deze training?
Groepstraining is geschikt voor iedereen die na klachten of een blessure weer graag wil gaan sporten of het sporten na lange tijd weer wil oppakken. Ook voor mensen met chronische aandoeningen kan deze vorm van training een meerwaarde hebben.
Past de sportschool niet goed bij jou, maar wil je toch aan je lichaamsconditie werken, dan kun je uitstekend bij ons trainen. Wanneer je niet van een teamsport houdt, maar het wel leuk vindt om in groepsverband iets aan je gezondheid te doen, is manier van trainen een goed alternatief.
Voordat je de training mag starten zal er eerst een intake plaatsvinden. In deze intake worden een aantal testen en metingen afgenomen. Aan de hand van deze gegevens word je persoonlijke oefenprogramma samengesteld. Tijdens de training wordt gewerkt in kleine groepen van 8 tot maximaal 10 personen, waarbij iedereen traint volgens een individueel programma. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Praktische info
- U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om bij ons te trainen.
- De training vindt plaats in de fitnesszaal van de praktijk.
- Wij hebben oefengroepen voor overdag en ’s avonds (neem contact op voor de recente tijden).
- Sportkleding en schoenen met witte zolen zijn verplicht.
- Kleedkamer en douche zijn aanwezig.
- Deze training wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Je traint op basis van een abonnement.
Medische training
Voor de doelgroepen COPD en Claudicatio Intermittens verzorgen wij medische training. Tijdens deze training wordt je begeleidt door een fysiotherapeut die geschoold is voor deze aandoening. Je traint in een klein groepje. Deze mensen hebben allemaal dezelfde aandoening.
COPD
COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en je hebt minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als je COPD hebt dan adem je moeilijker omdat je longen beschadigd zijn. Je hebt minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
Je longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.
Door op een speciale manier te trainen kan je er voor zorgen dat de dagelijkse activiteiten je weer wat makkelijker afgaan. Ook zorg je er voor dat je minder snel achteruit gaat. Het trainen zorgt voor minder ziekenhuisopnames en beter functioneren in ADL (algemeen dagelijks leven).
Bij Fysiotherapie Poeldijk zijn Rene, Kelly en Tessa zijn gespecialiseerd in het begeleiden van COPD patiënten.
Claudicatio Intermittens
Claudicatio intermittens is een andere benaming voor etalagebenen. Wanneer u na een stukje lopen, kramp, pijn of vermoeidheid in uw been/benen heeft en u moet stoppen om de pijn weer te laten zakken dan is de kans groot dat u claudicatio (etalagebenen) heeft. De klachten ontstaan door bloedvatvernauwing in de bloedvaten van uw been/benen ten gevolge van slagaderverkalking. Tijdens inspanning, bijvoorbeeld bij lopen, treedt een verminderde aanvoer van bloed op en hierdoor komt er te weinig zuurstof in de beenspieren.
De klachten die gepaard gaan bij claudicatio kunnen u belemmeren en beperken in uw dagelijks leven en werk. Hierdoor zal u steeds minder lopen en activiteiten ondernemen. Bovendien vermindert uw conditie als u steeds minder kunt bewegen.
Daarnaast kunnen een aantal risicofactoren het natuurlijk verloop van claudicatio versnellen zoals: roken, suikerziekte, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht.
Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut blijkt uit onderzoeken heel effectief te zijn. Binnen onze praktijk is Michel gespecialiseerd in het behandelen van claudicatio patiënten. Hij is aangesloten bij Claudicationet. De aangesloten therapeuten werken volgens de door het netwerk opgestelde richtlijnen en volgen jaarlijks na- en bijscholingscursussen op dit gebied.
De behandeling zal met u worden afgestemd op de mate waarin u beperkt wordt in uw dagelijks doen en laten. Het doel is het vergroten van de maximale loopafstand.
Medical taping
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.
Kelly en Tessa hebben hiervoor de cursus gevolgd en kunnen dit toepassen tijdens de therapie waar nodig.
Dry needling
Dry Needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n (myofasciaal) triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Omdat er geen vloeistof word geïnjecteerd, spreekt men van Dry needling.
Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom.
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder.
Kelly en Tessa hebben hiervoor de cursus gevolgd en kunnen dit toepassen tijdens de therapie waar nodig. Tessa maakt ook gebruik van deze techniek om kaakklachten te verhelpen.
Kaaktherapie
Kaakklachten kent verschillende medische termen zoals craniomandibulaire dysfunctie (CMD) of temporomandibulaire dysfunctie (TMD).
Er zijn verschillende oorzaken van kaakklachten. Zo kun je klachten krijgen na een bezoek aan de tandarts (te lang openen – te ver openen van de mond), na een klap tegen het hoofd of de nek, gewoontes als buikslapen, nagelbijten, knarsen of klemmen van tanden of de kaak. Maar ook stress kan bijvoorbeeld kaakklachten geven.
De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn:
- Vermoeidheid en/of pijn in de kauwspieren
- Krakende kaakgewrichten (snapping jaw)
- Beperkte mondopening
- Pijn rond het kaakgewricht en het oor
- Slijtage klachten, stijfheid
- Pijn in de tanden en kiezen
De klachten uiten zich in pijn, maar vaak ook in beperking van functie en activiteiten, zoals problemen met kauwen, praten, gapen en slikken. Daarnaast kunnen stoornissen in en rond het kaakgewricht een onderliggende oorzaak zijn voor hoofdpijn, oorpijn en klachten in de nek en schouders.
Voor deze klachten kunt u terecht bij Tessa of Rene. Tessa is ook bevoegd om te dry needlen in het kaakgebied.
Begeleiding ex-Covid-19 patiënten
Kelly, Tessa en Rene hebben naast hun cursus longrevalidatie ook de cursus begeleiden van ex-Covid-19 patiënten gevolgd.
De gevolgen van het ondergaan van dit virus kan voor sommige mensen grote gevolgen hebben op allerlei gebieden. Dit geldt voor mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen maar ook voor mensen die thuis ziek zijn geweest.
Veel voorkomende klachten zijn extreme vermoeidheid, kortademigheid, spierzwakte, spierpijnen en druk op de borst.
Onze speciaal geschoolde therapeuten kunnen je verder helpen bij het herstel.